Selecteer een pagina

Dagje zeilen in Friesland?

De Twa Fisken

Friesland is prachtig en een dag op het water is om nooit te vergeten.

Mobiel

06 12 89 33 46

Adres

Tichtset 17 9001NK Grou

Tochten en prijzen

De Nijverheid biedt plaats aan 24 personen. Dankzij de gezellige ‘bollestâl’ (kuip) is dit skûtsje geschikt voor personen van alle leeftijden.

Mocht uw groep groter zijn dan 24 personen, dan is dat geen probleem. Wij zoeken dan een extra skûtsje dat prima aansluit bij uw wensen.

DAGTOCHT

U stapt om 10.30 uur aan boord waar eventueel de koffie en thee al klaarstaan inclusief gebak. Na de nodige instructies en een stukje historie, steken we van wal. De wind is op zo’n dag de baas, die bepaalt welke koers we varen.

Een van u hijst de zeilen (met wat assistentie) en dan varen we weg. Ooit de (fokke)schoot van een Fries skûtsje in uw handen voelen schuren? Ooit aan het roer van zo’n prachtig schip willen staan? Bij ons aan boord kan het.

Na een poosje zeilen gaan we aan wal om wat te eten en te drinken. We kunnen ter plekke allerlei activiteiten voor u organiseren, bijvoorbeeld een vogelexcursie, fok hijsen of voetballen. Dan gooien we opnieuw de trossen los en varen we weer een flink stuk.

Het is mogelijk dat u een barbecue of stamppotmaaltijd bij ons bestelt. In dat geval leggen we ergens onderweg aan en gaan aan wal om de maaltijd te gebruiken. We zijn dan tussen 19.30 en 20.00 uur weer terug. Gebruikt u geen maaltijd dan leggen we tegen 17.00 uur aan op de plaats van vertrek. Een barbecue of diner in een horecagelegenheid kan ook als afsluiting van de dag geregeld worden.

OCHTEND- OF MIDDAGTOCHT

Deze tocht ziet er in grote lijnen hetzelfde uit. In overleg met u maken we een programma. De Twa Fisken zorgt zo nodig voor voldoende eten en drinken aan boord en dan zeilen maar. De ochtendtocht duurt van ca. 10.00 tot 13.00 uur. De middagtocht duurt van ca. 14.00 tot 17.00 uur.

AVONDTOCHT

De avondtocht duurt van ca. 19.00 tot 21.00 uur. Mocht u dat wensen dan kan de avondtocht vervroegd worden om onderweg een stamppotmaaltijd te gebruiken. Overleg over de invulling van de dag en de catering is altijd mogelijk. Het is ook mogelijk dat u uw eigen catering meeneemt. In dat geval kunt u alleen tegen betaling gebruikmaken van de keukenfaciliteiten.

BELEEF DE NACHT

We organiseren ook tochten die tot in de donkere uren duren in het gebied Het Princenhof, een van de donkerste plekken in Friesland. De nachttocht duurt van ca. 19.30 tot 23.00 uur. We zeilen door de nacht in het gebied tussen Earnewâld en Grou. Ervaar de stilte én de nachtgeluiden, een belevenis op zich.

HUURPRIJS NIJVERHEID, MAXIMAAL 24 PERSONEN:

Dagtocht: € 725,-

Ochtendtocht € 440,-

Middagtocht € 500,-

Avondtocht € 370,-

Nachttocht € 475,-

Vogelexcursie € 30,-

WIJ STEKEN GRAAG MET U VAN WAL

Wat voor weer het ook is, een zeiltocht aan boord van De Nijverheid is voor u beslist een onvergetelijke ervaring. Wilt u meer informatie of direct boeken, neem dan contact met ons op, telefonisch of via e-mail, u vindt dit onderaan deze pagina.

Bij de prijzen van de Twa Fisken staat geen BTW vermeld, omdat wij vrijgesteld zijn van BTW.

Evenementen en algemene informatie

Grou en het Pikmeer

Startpunt van de tocht is het schilderachtige dorp Grou, goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer, doordat het aan de A32 ligt en aan de spoorlijn naar Leeuwarden.

In Grou wordt geen Sinterklaas gevierd maar Sint Piter, waarschijnlijk genoemd naar Petrus, beschermheilige van vissers en scheepslieden. Ook landelijke media besteden aandacht aan zijn intocht. Sint Piters verjaardag wordt
op 21 februari gevierd met een pakjesavond.

Grou ligt aan het Pikmeer, dat wordt doorsneden door het Prinses Margrietkanaal. In het meer ligt het eiland De Burd. Met uitzondering van de Waddeneilanden is dit een van de weinige bewoonde eilanden in Friesland. Het is
alleen per pont bereikbaar vanuit Grou (of met een eigen boot natuurlijk).

De Alde Feanen

 

 

Via het Pikmeer kan koers worden gezet naar De Alde Feanen, een meer dan 4000 hectare groot laagveenmoeras. Het is een doolhof van meren, veenplassen, petgaten, elzenbroekbos en rietvelden, met elkaar verbonden door waterlopen

die het gebied zo geschikt maken voor avontuurlijke ontdekkingstochten.

Volgens kenners is De Alde Feanen een van de mooiste laagveenmoerassen van Noordwest-Europa. Zelfs in de zomer kun je hier nog van de rust genieten, heel anders dan de drukte van het Friese Merengebied in het zuidwesten van
Fryslân

Vogelexcursies

We organiseren ook vogelexcursies in De Alde Feanen. Dit afwisselende natuurgebied wordt grotendeels beheerd door It Fryske Gea. Er komen meer dan 450 verschillende soorten planten voor en ruim 100 soorten broedvogels. Onder het varen kun je zilverreigers en ooievaars zien en met een beetje geluk zelfs reeën. In 2006 werd aan De Alde Feanen de status van Nationaal Park toegekend.

Earnewâld

Aan de rand van De Alde Feanen ligt Earnewâld, een levendig dorp met zo’n 400 inwoners, waar veel te beleven valt:

– Bezoekerscentrum Nationaal Park De Alde Feanen, met een interactieve tentoonstelling over het gebied en een Doe- en beleeftuin voor de kinderen.

– Ooievaarsbuitenstation It Eibertshiem, voor de instandhouding en uitbreiding van het ooievaarsbestand in dit gebied.

– Het Skûtsjemuseum, op historische scheepswerf De Stripe, met diverse schepen, onderdelen, gereedschappen, foto’s en video’s van skûtsjeschippers en activiteiten zoals zeilmaken, touwknopen, ijzer smeden en fok hijsen.

– In het Fries Landbouwmuseum worden de woon-, leef- en werkomstandigheden van Friese boeren in de afgelopen 2000 jaar getoond.

– Museum Kokelhûs is een in 1777 door een veenbaas gebouwd huis, nog volledig in oude stijl ingericht, inclusief Earnewâldster vloermatten (kokels) en een kruidenierswinkeltje.

In de omgeving van Earnewâld liggen veel recreatiewoningen. Deze zijn begin vorige eeuw gebouwd voor de gegoede stand, niet alleen uit Fryslân maar uit heel Nederland. Zo zijn er woningen van de families Brenninkmeijer en
Philips. In de jaren 60 is er verplicht telefoon aangelegd, maar gas, elektra en stromend water zijn er nog steeds niet.

Aan het eind van de tocht leggen we weer aan in Grou. Aan u de keus om huiswaarts te keren, met ons een barbecue of stamppotmaaltijd te nuttigen of een van de vele horecagelegenheden in Grou te bezoeken.

 

Vaargebied

 

Opstapplaats voor een zeiltocht is Grou. Grou is gemakkelijk en vlot te bereiken via de A32 en/of de spoorlijn naar Leeuwarden.

Ons vaargebied ligt tussen Grou, Earnewâld en de Veenhoop.

Een prachtig gebied met wijd water om te laveren, maar ook met kronkelende smalle sloten waar we net met ons skûtsje doorheen kunnen.

In overleg is ook een andere opstapplaats mogelijk.

Actief

 

 

Een dag met ons zeilen is een actieve dag. Er gaan een schipper en een maat mee maar… u helpt mee bij het hijsen van de zeilen, aan de schoot, u bedient de zwaarden of werkt mee op het voordek.

Als het mooi weer is kunnen we onderweg ergens voor anker gaan om een frisse duik te nemen. Ook is het mogelijk om onderweg op onderzoek te gaan in een mooi vogelgebied of een museum te bezoeken.

Catering

CATERING

Graag verzorgen wij deze dag helemaal en daar hoort ook de catering bij. Wat kunnen wij u bieden:

Koffie en thee met oranjekoek € 5,00 pp
Koffie en thee maar dan met Fries suikerbrood € 4,00 pp

Broodjes lunch Broodje ham, broodje kaas en een krentenbol, melk of karnemelk € 15,00 pp

Sandwich lunch divers belegde sandwiches en suikerbrood melk of karnemelk    € 12,00 pp

Soep, groentesoep of Chinese tomatensoep naar keuze € 4,00 pp

Kofta (warme Turks/Griekse gehaktballetjes in tomatensaus)

Kofta met brood en een frisse salade  € 15,00 pp

Natuurlijk mag bij een mooie zeildag een drankje op zijn tijd niet ontbreken. Bij ons kunt u drankpakketten op maat bestellen. Hier wat voorbeelden.

Standaardpakket € 11,- pp
Bier, berenburg en fris (Spa, Cola, Sinas) 4 consumpties

Luxe pakket € 14,50 pp
Bier, berenburg en wijn, fris (Spa, Cola, Sinas, jus d’orange) 5 consumpties

Borrelhapje: Diverse soorten kaas en worst 4,00 pp (minimum prijs € 40,-)

De zeildag kan worden afgesloten met een barbecue of een stamppotmaaltijd. We zoeken een mooi plekje onderweg waar we banken en tafels en evt. een tent neerzetten. Dan zijn we tussen 19.30 uur en 20.00 uur weer terug op de plaats van vertrek

Stamppotmaaltijd € 15,00 per persoon

De stamppotmaaltijd bestaat uit 2 soorten stamppot, rookworst en jus.

Barbecue € 22,50 per persoon 4 stukken vlees pp ook vegetarisch is mogelijk

Bij de prijzen staat geen BTW vermeld, omdat we vrijgesteld zijn van BTW

Wie zijn wij?

Wij zijn Eelke Boersma en Archan Zijlstra.

Wij zijn eigenaar van de Nijverheid sinds 2004 en varen met gasten sinds 2005. Sindsdien hebbben we veel gasten mochten begroeten aan boord van de Nijverheid, die een dag, of een dagdeel bij ons aan boord waren. We hebben in al die jaren veel groepen van een goede catering mogen voorzien.

Daarnaast zijn we actief geweest in de IFKS waar we jaren met de Hoop op Zegen (klavertje) in de klein a klasse hebben gevaren. Met de Nijverheid hebben we driemaal de strontrace gevaren een zware tocht zonder gebruik van de motor van Workum naar Warmond en terug.

De Nijverheid

De Nijverheid is gebouwd in 1907 bij Van der Werf in Drachten, het is een skûtsje met een rijke historie.
Jarenlang is het als vrachtschip gebruikt.
Vanaf 1956 heeft het skûtsje voor Eernewoude meegevaren in de SKS. Berend Mink voer er eerst als eigenaar mee en later als schipper voor de commissie Eernewoude.
Hij heeft er veel wedstrijden mee gevaren en is er in 1956 en 1957 kampioen mee geworden. Lang geleden, maar toch spreekt ook deze tijd nog steeds tot de verbeelding. Bijvoorbeeld de briefwisseling met de firma Boomsma over het leveren van een dozijn flessen jonge jenever. Of het wedstrijdverslag zoals genoteerd in het boek skûtsjesilen van Lieuwe Pietersen uit de jaren ’60.

De Nijverheid zeilt nog steeds, maar dan aangepast, ten behoeve van de pleziervaart.
Het skûtsje heeft een bollestâl, dit is de kuip waar het goed toeven is, en een ruime roef met een keukenblok. Uiteraard zijn er sanitaire voorzieningen aan boord. Er is ruimte voor 24 gasten van alle leeftijden. De jongste gast die we aan boord hadden was 6 weken. De oudste over de 90!

In de winter van 2021 en 2022 zijn we druk bezig geweest met de verbouw van het skutsje. De roef is verlengd en in het toilet is nu stahoogte, niet meer kruipend naar het toilet.Verder is de betimmering aangepast en zijn nieuwe ramen geplaatst.

Om nog mooier met de Nijverheid te kunnen varen is ook besloten de zeilen die al vrij oud waren te vernieuwen. Kortom we verwelkomen u graag weer op de Nijverheid, zodat u  een fantastische zeildag met familie, vrienden of  collega’s kunt beleven.

Technische gegevens

Lengte 18,15 meter
Breedte 3,74 meter
Diepgang 0,60 meter
Zeiloppervlak 125 m2
Aantal passagiers 24

Contact

De Twa Fisken

Tichtset 17 9001NK Grou

06 12 89 33 46

 

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten